Zo wil de Tandarts dat jij je Tandenpoetst

Tandenpoetsen blog banner-02

De meesten weten dat je voor een goede poetsbeurt zeker 2 minuten moet rekenen. Wanneer je gebit wat lastiger te poetsen is, zoals bij scheve tanden of tandvleesproblemen, kan dit waarschijnlijk wat langer duren dan normaal. Wist je trouwens dat je helemaal geen tandpasta nodig hebt? De aanbeveling van minimaal 2 minuten poetsen is gebaseerd op gedaan onderzoek. Dit onderzoek werd gedaan onder meerdere proefpersonen die een halve minuut tot zes minuten moesten poetsen. De wetenschappers waren verrast door de uitkomsten toen zij zagen hoeveel tandplak er daadwerkelijk verwijderd was…

Geduld

Een gewone hand tandenborstel blijkt grofweg veertig procent van de tandplak te kunnen verwijderen. Om nog eens een extra 25% weg te poetsen, moet je anderhalve minuut langer poetsen. Met die extra anderhalve minuut wordt het echte resultaat geboekt, vandaar wordt het alom sterk aangeraden twee keer per dag je tanden te poetsen.

Elektrisch tandenpoetsen is beter

Niet erg verrassend, maar elektrisch tandenpoetsen is een stuk beter dan wanneer je poetst met een handtandenborstel. Twee minuten elektrisch tandenpoetsen verwijdert maar liefst vijfentachtig procent van de tandplak.

Stinkende adem voorkomen

Het achterste gedeelte van je tong bevat groeven en heeft een ruw tongoppervlak. Soms is er een witte aanslag zichtbaar. Deze aanslag bestaat voornamelijk uit bacteriën. Tijdens de slaap wordt er bij velen minder speeksel gevormd en is de zuurstofopname in de mond laag. De zwavelverbindingen nemen toe en daarom zal de smaak en geur in je mond in de ochtend ruiken. Dit wordt over het algemeen als onaangenaam ervaart.

Langer poetsen bij scheve tanden

Het is over het algemeen moeilijker om aanslag en etensresten tussen de tanden te verwijderen wanneer er tanden scheef staan. Dit betekent dat het langer kan duren om het gebit goed te reinigen. Het wordt dan ook aangeraden er voldoende tijd voor te nemen.

Tandpasta verwijdert tandplak minder dan je denkt

Tandpasta is bedoeld als een preventief werkend middel. Het biedt een beschermend resultaat, onder andere dankzij het fluoride. Het vormt een natuurlijke verbinding die de tanden minder kwetsbaar maakt voor zuuraanvallen van bacteriën. Tandenpoetsen met of zonder tandpasta, voor het elimineren van tandplak maakt het echter geen verschil.

Hoe goed poets jij je tanden?

Om zo efficiënt mogelijk tandplak te verwijderen gebruik je de tandenborstel op de juiste manier. Hier bestaat een gemakkelijke methode voor.

– Gebruik de tandenborstel in een hoek van 45 graden tegen de rand van je tandvlees, oefen hierbij lichte druk uit. Beweeg de tandenborstel voor- en achterwaarts. Doe dit een paar seconden per tand.

– Probeer systematisch te poetsen en houdt hierbij een vaste volgorde aan. Zo wordt er geen enkele plek van de tand overgeslagen.

– Poets de binnenkant van je tanden. Dit wordt door velen vaak verwaarloost.

– Poets je tanden voor en na het slapen gaan.

Suggestie: je kunt de achterste tanden veel beter bereiken door je mond iets te sluiten.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat tweemaal dagelijks 2 minuten poetsen, het liefst met een elektrische tandenborstel het beste zou zijn. Dit om de gehele hoeveelheid tandplak te verwijderen. Tandpasta geeft een preventief en beschermend resultaat aan het gebit. Dankzij het fluoride wat in de tandpasta zit, worden de tanden weerbeer voor zuuraanvallen van bacteriën. Indien er sprake is van problematiek of aandoeningen aan het gebit zorg dan extra voor je gebit en bezoek regelmatig de tandarts.