Tanden Thuis Witter Maken: 9 Geheimen achter Witte Tanden

Tanden witter maken

Sommigen hebben oogverblindend witte tanden. Parelwitte tanden is dan ook wat door het meerendeel geambieerd wordt. Maar hoe krijg je wittere tanden? Kan dit vanuit huis of moet je je tanden laten bleken bij een tandenbleek kliniek? We geven je in dit artikel 9 geheime tips!

Wittere tanden?

Hoe krijg ik wittere tanden? Dit is een vraag die velen zichzelf wel eens gesteld hebben. Het is voor bijna iedereen wel een wens om een mond vol stralend witte tanden te hebben. Echter is er uit onderzoek gebleken dat maar liefst meer dan de helft van de wereldbevolking ontevreden is over de kleur van hun tanden. In Nederland schijnt het zo te zijn dat 33% zich enigszins schaamt voor het gebit.

Gelukkig is het tegenwoordig onnodig om ontevreden te zijn over de kleur tanden of het gebit in zijn algemeen. Er bestaan namelijk te veel mogelijkheden om er iets aan te doen. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

1. Bezoek de tandarts regelmatig

Veel mensen zijn bang om naar de tandarts te gaan. Uit onderzoek is gebleken dat dit zelfs gaat om 50% van de Nederlands! Toch is de tandarts de expert omtrent het behoud van je gebit. Wees daarom niet schuw voor de tandarts en laat je gebit regelmatig checken. Zeker voordat je naar de bleekkliniek gaat is het aan te raden om eerst bij je tandarts advies in te winnen. Je gebit is je kostbaarste bezit!

2. Vermijdt sommige etenswaren en dranken

Het is belangrijk om te leven, dus neem de tips in dit blog met een korreltje zout. Toch bevatten sommige etenswaren en dranken veel kleurstoffen. Zo is volgens menig onderzoeker rode wijn een van de grootste veroorzakers van gele tanden. Maar dit is niet het enige product dat de gele aanslag vorming op je tanden versnelt. De volgende producten bespoedigen het verkleuren van je tanden:

– Witte en vooral rode wijn

– Bessen

– Frisdrank

– Barbecue saus

– Groene en zwarte thee

– Snoep

– Curry, paprika, marinade

Mocht je de witte of rode wijn echt niet willen laten staan, kan je de verkleuring beperken door je mond te spoelen met water. Doe dit binnen 30 minuten na het drinken van de wijn. Het is tevens aangeraden om minimaal een uur te wachten met tandenpoetsen wanneer er wijn gedronken is. Op deze manier heeft het speeksel in je mond genoeg tijd om suikers en zuren te neutraliseren.

3. Etenswaren goed voor witte tanden

Raar maar waar! Er bestaat voedsel dat kan helpen de witte kleur van je tanden te behouden. Dit komt door het speeksel aanwakkerende effect, of het calcium in voedsel. Hier volgen de etenswaren die jou kunnen helpen je tanden mooi wit te houden:

– Appels (goed voor het tandvlees en aanmaak van speeksel)

– Producten rijk aan calcium zoals kaas, melk en yoghurt (calcium bommen die de verbindingen op het tandglazuur versterken)

– Noten, broccoli en wortels (dit zijn natuurlijke tandenblekers, dank de moeder natuur!)

4. Grondig tandenpoetsen

Dit is een overduidelijke manier om je tanden mooi wit te houden. Maar in de praktijk lijkt dit makkelijker gezegd dan gedaan. Velen poetsen namelijk te kort of niet accuraat genoeg. Er wordt dan effectief te weinig tandplak verwijderd waardoor verkleuring ontstaat. Het optimale effect van reiniging bereik je door minstens twee minuten per dag je tanden te poetsen.

Zo kwam uit gedaan onderzoek dat gemiddeld genomen minder dan een minuut poetsen ervoor zorgt dat je de helft van alle tandplak kan verwijderen. Idealiter poetst men zeker twee minuten om meer dan 85% van de tandplak te verwijderen. Wanneer je goed poetst ga je ontstoken tandvlees tegen. Daarbij is het verstandig om bij het poetsen water te gebruiken. Dit zorgt voor een frissere adem en verbetert de algehele mond gezondheid.

5. Tanden flossen

Net zoals de vorige tip is deze vrij overduidelijk. Toch wordt ook het tanden flossen veel over het hoofd gezien, of wordt de noodzaak ervan niet goed begrepen. Met een flosdraad of water floss verwijder je de tandplak en etensresten tussen je tanden. Hierdoor kan er nergens tandsteen ontstaan en is je tandarts je extra dankbaar. Tandsteen zorgt er op den duur namelijk voor dat je tanden letterlijk uit je gebit gestoten worden.

Flossen is praktisch gezien even belangrijk als het tandenpoetsen zelf. Door je tanden te flossen verwijder je gemiddeld genomen zo’n extra 25% tandplak waar je met de gewone tandenborstel slecht bij komt.

6. Tanden polijsten

Vaak nemen mondhygiënisten deze taak op zich. Wanneer je je tanden polijst verwijder je niet alleen de tandaanslag, maar ook tandplak en een oud eiwitlaagje op de tanden. Dit zorgt er niet enkel voor dat de tanden er mooier uitzien maar het voorkomt ook gaatjes. Om je tanden te polijsten kun je naar een mondhygiënist gaan of zelf doen met een tandenpolijster.

7. Investeer in jezelf: koop een goede tandenborstel

Uit onderzoek blijkt dat poetsen met een elektrische tandenborstel de meeste tandplak verwijderd. Echter is het belangrijker om tweemaal daags te poetsen. Als je merkt dat je liever poetst met een normale tandenborstel: doe dat! Het grootste doel is namelijk het verwijderen van tandplak op een regelmatige basis. Wij hebben een duurzame, BPA-vrije bamboe tandenborstel gemaakt, tegen een scherpe prijs. Je krijgt tevens een gratis bamboe tandenborstel wanneer je een potje Smilah bestel!

BPA is een chemische stof die veel schadelijker is voor onze gezondheid dan eerst gedacht. Gelukkig kom je de stof maar in weinig dagelijkse bezigheden tegen, dus geen zorgen. Het RIVM meldt dat tandenborstels absoluut BPA vrij moeten zijn, en daar luisteren we maar al te graag naar. Bij langdurige hoge dosis BPA inname kan het volgens onderzoek zorgen voor een lager IQ.

8. Stoppen met roken: worden tanden geler van roken?

Het is een voor de hand liggende manier om je tanden witter te maken. Stoppen met roken, het grootste geheim voor witte tanden. Het is over het algemeen wel bekend dat roken je tanden geler maakt. Echter wordt het over het algemeen als moeilijk gezien om te stoppen. Toch zorgt dit ervoor dat je tanden witter blijven. Roken kan niet alleen gele, maar ook bruine tanden veroorzaken. Het verhoogt tevens de kans op ontstekingen en een nare ziekte. Wanneer men veelvuldig en regelmatig rookt, zullen de tanden meer en meer verkleuren.

De reden dat roken zorgt voor gele taanden is teer en nicotine. Het is niet alleen slecht voor de gezondheid van je gebit maar het verkleurd je tanden. De nicotine en dergelijke stoffen slaan neer op je tanden, waardoor je tanden geel kleuren. Echter is zoals eerder besproken rode wijn de grootste oorzaken van gele tanden. Nicotinevlekken kunnen bij jarenlang roken ontstaan en zijn moeilijk te verwijderen. Tevens heeft roken een effect op de geur in je mond. Over het algemeen hebben mensen die roken een slechte adem en komen zij hier moeilijk vanaf.

9. Poets je tong

Vergeet ‘m niet mee te nemen! Naast het poetsen van tanden is het ook belangrijk de tong mee te nemen. Op het ruwe, achterste gedeelte van je tong vormen zich bacteriën. Die bacteriën kunnen nare geuren veroorzaken en stimuleren de vorming van zwavel. Zwavel is een oorzaak van slechte mondadem. Uit onderzoek blijkt dat bij zo’n 51% van de mensen een slechte adem heeft door het niet reinigen van de tong.

Mythes omtrent tanden bleken

Er bestaan nogal wat fabels en mythes voor het bleken van tanden. Voordat je alles stuk voor stuk gaat uittesten willen we je wat informatie meegeven.

Poetsen met kurkuma

Op internet komt er wel eens voorbij dat je met kurkuma je tanden wit zou kunnen poetsen. Of dit helemaal waar is, is nog amper onderzocht. Wat we wel weten is dat het kronen en vullingen mee kleurt. Die nemen de kleur van de kruiden aan: kanariegeel dus. En dat is volgens ons voor niemand de bedoeling geweest! Ook tandartsen waarschuwen voor het gebruik van kurkuma op de tand. Het zou op langere termijn je tandglazuur kunnen aantasten.

Spoelen met azijn of appelcider

Wetenschappelijk niet bewezen en lijkt vooral op een fabel. Hier en daar komen wij dingen tegen over het mixen van appelcider azijn. Hiermee zou je je tanden witter kunnen spoelen. Echter is het algemeen bekend dat appelcider veel zuren bevat die je tanden geel maken. Bovendien is azijn nou niet per se smakelijk; je stinkt er nadien ook nog eens van uit je mond. Wanneer men op zoek is naar een mondspoeling zijn de oil pulling en mondwater een betere kandidaat. Oil pulling is namelijk wel wetenschappelijk bewezen op het doden van bacteriën en absorberen van onzuiverheden.

Wat is de witte tanden truc nou?

Iedereen is op zoek naar de quick-fix voor gele tanden. Echter is de allermeest effectieve manier altijd de tandenbleek kliniek geweest. Maar ook vanuit huis kun je allerlei dingen ondernemen om je tanden zo wit mogelijk te houden. En zelfs hoe je gele tanden een stuk witter kan krijgen. Smilah maakt gebruik van microfijne poedertechnologie en reinigende groene thee. Het scrubt je tand mild en beschermt daarbij het glazuur. Het beschermende bestanddeel strontium chloride vormt een beschermlaag voor je tandglazuur. Dit bestanddeel vind je trouwens in zo’n beetje alle tandglazuur beschermende tandpasta’s. Smilah is hier om te blijven!