Tips om de Gele Aanslag op je Tanden te Verminderen

Blog banner tand wijn

Hoe slecht is rode wijn voor je tanden? Experts beweren dat rode wijn een van de grootste oorzaken is van gele tanden. Het bevat namelijk veel kleurstoffen en tannine waardoor je tandglazuur verkleurt.

Vermijdt het drinken van wijn voordat je gaat tandenpoetsen

Dit is voor de meesten een onverwachtse tip. Volgens tandartsen is het namelijk zo dat je tanden beschadigd raken wanneer je vlak na het drinken van rode wijn je tandenpoetst. De oorzaak hiervan is dat de hoge zuurgraad van wijn je tanden gevoelig maakt voor slijtage. Probeer dus een paar uur voordat je tandenpoetst te stoppen met het drinken van rode wijn.

Het speeksel in je mond reinigt je gebit op natuurlijk wijze. Daarom kun je beter minimaal twee uur wachten met het poetsen van je gebit. Wat je ook kunt doen is om juist voor het drinken van rode wijn je tanden te poetsen. Dit zorgt ervoor dat de rode wijn minder aan de tandplak kan hechten en er dus weinig tot geen verkleuring zichtbaar is.

Bruisend water

Spa rood of gewoon water met bubbel drinken terwijl je aan de rode wijn zit kan ook helpen. Niet alleen helpt het om minder aangeschoten te worden, maar het houdt ook wijnvlekken tegen. Om het effect maximaal te benutten laat je het bruisende water even goed in je mond rondgaan!

Kaas helpt tanden witter te maken

Niet alleen is het een overheerlijke combinatie van rode wijn en kaas, maar door kaas te eten krijg je calcium binnen. De kleine microporiën op het oppervlak van je tanden sluiten zich wanneer calcium zich opbouwt. Je gebit zal hierdoor minder verkleuren door de rode wijn.

Vezels

Door het eten van vezels maakt je mond meer speeksel aan en wordt op natuurlijke wijze tandverkleuring bevochten. Vooral groente, fruit, noten en aardappelen bevatten veel vezels. Een hoog gehalte aan vezels vind je in bijvoorbeeld zwarte en blauwe bessen, broccoli (enorm veel vezels) en spruitjes.

Veeg de rode wijn van je tanden

Wanneer je echt all-in gaat op het bestrijden van tandkleuring kun je zelfs de rode wijn van je tanden vegen. Hiervoor gebruik je een papier of satijnen doekje. Op deze manier houdt je je tanden mooi wit.